ARTIȘTII NOȘTRILucian Smău

Opera lui Lucian Smău reprezintă un manifest al credinței artistului în arta portretului, a figurii umane, feminine, în special.

Lucian Smău (n. 1967, Buhuși), a terminat cursurile la Academia de Arte “George Enescu” din Iași (1996), secția sculptură la clasa Prof. Dan Covătaru. Trăiește și lucrează în Iași.

Opera lui Lucian Smău reprezintă un manifest al credinței artistului în arta portretului, a figurii umane, feminine, în special. Personajele puse în scenă de artist înfățișează arhetipuri feminine stilizate, grații, himere sau zeități feminine care vorbesc cu păsările.

Muzele sunt sculptate în marmură albă, granit, piatră sau bronz, materiale ce dau o anumită noblețe personajelor, materiale tranice, rezistente în veșnicia pe pământ.

Artistul primește în 1998 și 2011 Premiul Artis, pentru sculptură, la Salonul Anual U.A.P Iași și în 1994 Premiul Fundației Marcel Guguianu. Participă la numeroase expoziții personale și de grup printre care expoziția de la Galeria “Theodor Pallady”, Iași (2014), expoziție de la Galeria Orizont (2009), București, Expoziție sculptură, Bad Kissingen (2004), Germania, expoziție de grup, Galeriile de Artă Apollo (2001) București.