ARTIȘTII NOȘTRIFelix Aftene

Peste 30 de premii și distincții. Expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă din țară și străinătate precum Austria, SUA, Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Israel, etc.

Felix Aftene (n 1972, Vaslui) a absolvit ca șef de promoție Academia de Arte “George Enescu” din Iași, Facultatea de Artă Plastică Decorativă și Design, specialitatea artă murală. Trăiește și lucrează în Iași.

Datorită bogatei sale activități artistice precum pictură, sculptură, pictură murală sau new media, Felix este recunoscut atât pe plan național cât și internațional. Cu peste 30 de premii și distincții, acesta a avut expoziții personale în spații muzeale sau galerii de artă din țară și străinătate precum Austria, SUA, Marea Britanie, Germania, Elveția, Franța, Italia, Spania, Canada, Danemarca, Israel, etc. În 2016 a obținut doctoratul în domeniul arte vizuale la Universitatea Națională de Arte „George Enescu“ din Iași cu o lucrare dedicată artelor vizuale contemporane.

În același an i s-a acordat Premiul Național pentru Pictură al UAP din România. În cea mai recentă expoziție personală „Mustața lui Dalí și alte culori”, MNAC (2023), Felix realizează un proiect multidisciplinar ce are la bază colaborarea directă între artist și scriitorul Lucian Dan Teodorovici. Expoziția a fost expusă și la ICR Paris în 2022.

Cu toate că opera lui Felix Aftene se concentrează pe caracterul uman îmbogățit de mituri, oscilând între bucuriile spiritului și trupului, artistul și-a extins căutarea artistică într-o expoziție dedicată animalelor numită „Noi și ele. O privire asupra lumii animalelor”, ce a avut loc la MNAR Muzeul Colecțiilor (2021).